Üçevler Mh. Ritim Sk. No:9/1-2 Nülüfer / BURSA
+902242491494
hd@yonetimakademisi.com.tr

Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda İş Güvenliği Önlemleri

Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda İş Güvenliği Önlemleri

26 Aralık 2003 tarihinde 25328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır. Günümüzde her işletmede muhakkak az yada çok kimyasal madde kullanımı olmaktadır. Kimyasalların doğru bir şekilde sınıflandırılması ve depolanması çok önem verilmesi gereken, zor bir konudur. Doğru depolamada sınıflandırma; kolay alev alabilen ve çok kolay alev alabilen, korozif (aşındırıcı), toksik, çok toksik, oksitleyici, patlayıcı maddeler ve sıkıştırılmış gazlar şeklinde yapılmalıdır . Bu noktada kimyasal malzemelerin Malzeme Güvenlik Bilgi Formları (MSDS) bizlere yardımcı olacaktır.

Patlamadan Korunma Dokümanı Teklifi Almak İçin Tıklayın

Kimyasal Maddelerle Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkındaki Yönetmeliğe göre kimyasalların risk değerlendirilmesinde;

  1. Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları,
  2. İmalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak malzeme güvenlik bilgi formu (MSDS)
  3. Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi,
  4. Kimyasal maddenin miktarı, kullanma şartları ve kullanım sıklığı,
  5. Bu Yönetmelik eklerinde verilen mesleki maruziyet sınır değerleri ve biyolojik sınır değerleri,
  6. Alınan ya da alınması gereken önleyici tedbirlerin etkisi,
  7. Varsa, daha önce yapılmış olan sağlık gözetimlerinin sonuçları göz önüne alınır.

Son aylarda ülkemizde büyük fabrika yangınları yaşanmaktadır, kök neden analizine bakıldığında iki neden karşımıza çıkmaktadır. Kullanılan kimyasal maddelerin yoğunluğu yada binada bulunan elektrik tesisatının eski olması ve bugünün ihtiyaçlarına yetmemesi. Ancak tekstil, plastik, kağıt gibi sektörlerde kullanılan kimyasalların çok iyi kontrol altına alınması gerekmektedir.

Fabrika Yangınlarının %7 si Petro Kimya Sektöründe

Türkiye’deki fabrika yangınları Raporunda  yer alan bilgilere göre bundan böyle Türkiye genelinde 2017 Yılında 182 fabrikada yangın çıktı ya da patlama yaşandı. Yangınların yüzde 26’sı tekstil, yüzde 19’u plastik, yüzde 17’si gıda, yüzde 13’ü metal, yüzde 7’si boya ve yüzde 7’si ise petrokimya sektöründe gerçekleşti. 182 yangının 48’i tekstil, 36’sı plastik, 30’u gıda, 12’si boya, 12’si de petrokimya fabrikalarında yaşandı. Yaşanan yangınlarda 20 kişi hayatını kaybetti, 308 kişi de yaralandı. Yaralanmaların büyük çoğunluğu yangında çıkan gazlardan etkilenme nedeniyle gerçekleşti bu nedenle patlama sonucu koparak etrafa dağılan parçalarla yaralanma ve vücutta yanık oluşması diğer yaralanma türlerinden.

Kimyasal Maddelerde bulunan işaretlerin çok iyi bilinmesi gereklidir.

Kimyasal maddelerin üzerinde bulunan işaretlerin çok iyi bilinmesi ve kullanımı esnasında bu işaretlemelerden faydalanılması gerekmektedir.

Yüksek miktarda yanıcı kimyasal madde bulunan işletmelerde özellikle yangın algılayıcı ve otomatik söndürme sistemlerinin bulunmasında fayda vardır. Bunun dışında binanın metrekaresine göre yeterli yangın tüpü bulunmalıdır. Çalışanlar yılda 1 defa Yangın tatbikatı yapılmalı  ve yangın söndürme konularında eğitilmelidirler. Acil çıkış kapılarının önleri daima boş olmalı ve Acil toplanma noktaları belirlenmelidir.

Patlamadan Korunma Dokümanları

Patlamadan Korunma Dokümanı da çok önemli bir konudur. 30 Nisan 2013 tarih ve 28633 sayı ile “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” ile çalışanları sağlık ve güvenlik yönünden işyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden korumak için alınması gereken önlemlere ilişkin usul ve esasları düzenlemiştir.

Patlamadan korunma dokümanının hazırlanmasında bu konuda yetkili ve eğitimli personellerin yapması gerekmektedir. Yönetim Akademisi OSGB olarak bu konuda firmalarımıza çözüm ortağı olarak yardımcı olmakta, hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanları ile çok daha güvenli firmalar oluşmasına katkı vermekteyiz.

Patlamadan Korunma Dokümanı Hizmetimiz Hk. Detaylı bilgi için tıklayın

 

Yorum yapılmamış

Yorumunuzu ekleyin